tiistaina, huhtikuuta 20, 2004

Uutta lihaa tiskille

En tässä turhaan mitään esittelyjä tai muita lässytyksiä jaksa kirjoittaa, joten laitanpa täysin mielikuvituksettomasti heti suoraan pienen newsflashin.

Kumipizzojen vallankumous:
Kukapa meistä ei olisi tätä roskaruokien ja siwa-ostosten kuningasta koskaan suuhunsa laittanut? Helsingin Sanomat raportoi tänään, että kaksi Suomen eniten myytyä ruokatuotetta olivat jauhelihapizza ja kinkkupizza.
Pitäisikö tästä huolestua? Sydän- ja verisuonitaudit sekä kansan ylipainoisuus uhkaavat. Kouluikäiset lapset mässäilevät täysin huolettomina epäterveellisiä mikroruokia, vanhempien seuratessa välinpitämättöminä vierestä. Ovatko suomalaiset kerrankin keksineet jotain aidosti amerikkalaista? (Yritin oikeasti välttää ameriikan serkuista kommentoimista, koska jenkkilän dissaamisesta on tullut vähän liian populistitrendi-ilmiö viime aikoina, ja minähän en lähde valtavirtaan uimaan)
Joka tapauksessa, mainittu pizza-ilmiö tuskin syöksee Suomea selluliittiulottuvuuden syövereihin, josta ei ole paluuta, mutta kyllä ruokatottumukset varsin heikkoja ovat, eritoten monilla "nuorilla" jotka juuri ovat muuttaneet vanhempiensa luota pois ja kun äiti ei ole enää soppaa ja muita pöperöitä valmistamassa joka päivä.

Yhteiskuntamme törkytorvi Ilta-Sanomat raportoi, että mies sai 1888 euron sakot virtsattuaan kadulle Tampereella. Oliko seuraus oikeutettu vai ei? Who cares? Minua lähinnä hätkähdyttää se, että tällainen uutinen ylittää valtakunnallisen uutiskynnyksen.

Journalismin näennäinen puolueettomuus on muutenkin käynyt rasittamaan viimeaikoina. Suurin osa lehdistä (varsinkin "iltapäivälehdistä", jotka eivät muuten edes ilmesty iltapäivällä, vaan aamulla) pyrkii antamaan itsestään varsin objektiivisen raportoijan kuvan. Ollaan sitä niin poliittisesti, uskonnollisesti ja muutenkin yhteiskunnallisesti riippumattomia ja puolueettomia, mutta silti kaadetaan likavettä milloin kenenkin niskaan. Osansa saavat George Bush, Ville Itälä +muut "porvarisiat", Miljonääri-Jussi ja milloin mikäkin uskonnollinen ryhmä, julkimoiden seksiskandaalien ollessa mehevintä riistaa, josta varmasti lukijamäärät nousevat. Asuessani Ruotsissa havaitsin, että jos maailmassa ei tapahdu mitään traagista tai merkittävää, josta raportoimalla lehtiä voisi myydä, niin aina oli Aftonbladetin ja muiden vastaavien etusivuilla suurin kirjaimin otsikot: "Näin saat laihdutettua x kiloa n viikossa!!!" tai "Tämän arvoinen on omakotitalosi tällähetkellä", tai jos näitä oli raportoitu viimeisen parin viikon sisällä jo liiaksi, niin silloin tyydyttiin tekemään juttu kuningasperheestä. Ymmärrän kyllä tarpeen saada lehdet myydyksi, mutta järkeviä aiheita on oikeasti olemassa vaikka kuinka paljon, jos niitä vaan haluaa etsiä, eikä tarvitsisi pakonomaisesti vääntää tarinaa jostain Matti Nykäsen monivivahteisesta perhe-elämästä ja vielä suurin, harhaanjohtavin otsikoin. Mutta näyttää siltä, että sensaatiohakuisuus on iltapäivälehtien pääohjenuora ja siitä ei poiketa, vaikka kuinka paljon yhteistä hyvää saataisiin aikaiseksi.

Liittykää kaikki kanssani kansalliseen iltapäivälehtiboikottiin!

Ei kommentteja: