keskiviikkona, kesäkuuta 20, 2007

Toimii!

Nimittäin 3mm hd neopreenipuku. Tilasin talvella tuollaisen "kisapuvuksi", halvinta neopreeniä, ei coatingeja, 3mm ja high density. Ideana oli että silloin kun on tarpeen tehdä suoritus, saan tuon rimpuiltua päälle ja lämpö riittää heittää lämppärit plus yhden syvän. Tarkoitus on siis tietysti eliminoida puvun nosteenvaihtelu laittamalla niin ohut puku kuin kestää, lisäksi high density neopreenissä se on muutenkin pienempi plus vielä bonuksena se on periaattessa syvällä jopa lämpimämpi koska ei painu niin paljoa kasaan. Puku tuli toisen uuden puvun kylkiäisena ja maksoi 170e ja on siitä lähtien kerännyt pölyä nurkissa.

Nizzaan otin sen kuitenkin mukaan ja totesin, että alle 20 asteisessa vedessä sillä puljasi varsin mukavasti, eikä pukeminen ole shampoon kanssa mikään ongelma. Joten rohkeasti kokeilemaan suomen vesiin.

Menimme sunnuntaina Heramaanjärvelle. Keli ok, ei kovin kylmä, muttei hellettäkään. Pintavesi hieman alle 20 astetta. Oltiin vedessä reilu tunti ja yllätyksekseni puku toimi ihan hyvin. Sukelsin jonkun puolen kymmentä syvää (n. 30) sukellusta. Kyllähän alhaalla viileä tuli, muttei häiritsevästi, itseasiassa ihan yhtä kylmä taitaa olla 5mm puvullakin. Varmasti kesäkuun loppu, heinäkuu ja elokuun alku menee tuolla puvulla ihan kivasti, jos vedessä nyt ei tuntikausia olla. Eli voi tuollaista varovaisesti suomen olosuhteisiinkin suositella, muttei ainoaksi puvuksi. Alkukesästä ja syksyllä varmasti tulee kylmä, talvisukelluksista puhumattakaan. Hmm, tajusinpa juuri että minulla on nyt 4 elioksen pukua: 1.5mm, 3mm, 5mm ja 6.5mm. Ehkä hieman liioittelua :)

Mutta se noste, ai että. 3kg oli vyöllä ja tein kaikki syvät FRC:nä. Koko matka vapaapudotusta, ylös uinti kevyttä. Juuri tätä hainkin. Olin hieman huolissani siitä onko hd materiaalina liian jäykkää, mutta puku on päällä erittäin mukava. Hieman pakko perua puheitani vaikka olenkin vannoutunut nylon-pinnan kannattaja ollut monissa keskusteluissa. Kyllä mukavuusero on sitä luokkaa että nylonin poisjättämistä kannattaa vakavasti harkita jos aikoo sukeltaa yhtään enemmän "tosissaan". Pukemisessa saa toki olla tarkkana, samaten siinä ettei törmäile veden alla tai pinnalla mihinkään, mutta kyllä se vaan on niin kiva päällä. Oman pukunikin sain tosin jo revittyä polvesta auki kaatumalla Nizzassa sataman betoniliuskalla liukkaaseen levään. Tosin polvi oli vielä pahemman näköinen kuin puku ja liimaamalla siitä (puvusta) tuli kuin uusi.

Kumma juttu mutta tuntuu ettei minulla ole paineentasauksessa mitään "rajaa" enää. Aiemmin kun sukelsin FRC:nä, tuli paineentasausraja vastaan kuin seinä jossain 20m jälkeen. Nyt pystyn tasaamaan vielä pohjallakin ilman mouthfilliä. Nostan ilmaa keuhkoista negatiivisella pakkauksella pienen kuplan ja painan korviin.

Kehitin tästä seuraavanlaisen harjoituksen
-Istutaan lattialla selkä suorana
-Puhalletaan kaikki ilma ulos, mennään vielä kyyryyn ja ihan kaikki tiristetään pihalle
-Sen jälkeen 10 negatiivista pakkausta siten, että alipaine alkaa kunnolla tuntua
-Tämän jälkeen seuraavaa sykliä: suu kiinni negatiivinen pakkaus, paineentasaus, loppu ilma suusta ulos.

Pystyin näin tekemään paineentasauksia niin kauan kuin ilmaa ylipäätään ylös tuli (ja voin sanoa että keuhkot ovat siinä vaiheessa aika lytyssä). Lopulta homma tyssää siihen kun kurkunpäässä ei riitä enää voima pumppaamaan ilmaa pihalle. Nenäonteloon kehittyy keskenjääneen liikken takia alipaine ja tulee hillitön nielemisrefleksi. Veikkaisin että tuo on juuri sen "paniikkinykäys"-tunne mikä joskus tulee syvillä sukelluksilla kun mennään paineentasausrajan yli.

Parilla kokeilulla homman sai kuitenkin haltuun.

Vielä mielenkiintoisempi koe oli tehdä 10 negatiivisen pakkauksen jälkeen mouth fill Francoisin kuvailemalla tavalla. Tekniikassa otetaan negatiivinen pakkaus, imetään ilma huulilla/poskilla suun etuosaan, painetaan poskiin ja tämän jälkeen "kielilukko" paikalleen, jolloin ilma jää poskiin "talteen" ja voi ottaa toisen samanlaisen. Pienen puljaamisen jälkeen sain kuin sainkin koko suun ääriään myöten täyteen. Pelottaa ajatellakin kuinka syvän paineentasauksen tämä sallisi...

Ei kommentteja: