torstaina, marraskuuta 24, 2011

Häröilytreeni

Keskiviikonna treenasimme taas Tikkakoskella. Olin melko latautunut treeniin, koska edellinen meni niin hyvin. Olin valmistautunut huolella, syönyt, nesteyttänyt jne. ja lähdin tekemään perinteistä pitkää ykkösellä.

Viimekertainen kokemus fluid-goggleista oli niin hyvä, että päätin sukeltaa niillä. Lisäksi olin lisännyt kaulapainoon vähän rautaa ja muutenkin säätänyt sitä "kisakuntoon".

Sukellus oli aivan kaameaa häröilyä. Fluidien takia etäisyyden arvioiminen seinästä ei tahtonut onnistua (suurennusefektin takia), joten kaikki käännökset menivät aivan löperiksi. Tasapaino ei ollut kunnossa ja kun 100m käännöksen jälkeen vielä kaulapainokin tippui, niin totesin että tää oli nyt tässä.

Olkoot tämä taas muistutus siitä, että ei kannata vaihtaa liikaa muuttujia kerralla. Nyt oli fluidit, kaulapainon muutokset ja erimittainen allas kuin viimeksi ja kaaoshan siitä seurasi.

Positiivista kuitenkin oli, että tällä sukelluksella ehkä ekaa kertaa tällä kaudella hapotti "oikein". Eli tasaisesti kasvava, kokonaisvaltainen kehon hapotus (ei siis pelkät reidet) alkoi jo jossain 50m jälkeen ja olin vasta pääsemässä vauhtiin 100m kohdalla.

Kokeilin sitten muutamia eri vetoja, säätäen vähän painoja ja totutellen fluideihin. Pari satasta monolla ja muutama n. 80 metrinen pikkuräpsillä. Jossain kolmannen sukelluksen kohdalla totesin että ei nämä fluidit ole kuin tiellä ja sukelsin paljain silmin. Yllätyksekseni se olikin aika mukavaa, ja taidan jatkaa tällä linjalla. En tiedä onko veden koostumus tuolla erilainen vai onko silmät vaan tottuneet, mutta ei se tuntunut ollenkaan ikävältä.


Viimeinen veto pikkuräpsillä oli jotain 105m luokkaa, joten se oli ihan rohkaisevaa - alkoi häröilyn lopuksi löytyä balanssikin.

Kaiken muun ohella olen alkanut tehdä taas kuivastaticeja pitkästä aikaa. Haluan kuitenkin pitää treenipainotuksen dynassa, joten altaalla en staticeja tee kuin korkeintaan kerran kuussa.

Toistaiseksi teen kuivat "ykkösellä" ja ilman pakkausta, ihan vaan säästääkseni aikaa ja hermoja. Noin viikossa se on kehittynyt 4 min tuntumasta tasaisesti ja tänään meni ekan kerra 5 min rikki. Ei kuulosta kummoiselta, mutta kiva fiilis olla nousujohteisessa kondiksessa. Voi olla että lämppäreillä menisi enemmän ja pakkaaminenkin toisi varmaan minuutin lisää, mutta haluan päästä lämppäreistä eroon kokonaan ja pakkaamista ehtii harjoitella sitten myöhemminkin...

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Heh, omakohtaisesti muutama vastaavanlainen treeni tullut vastaan. Näitä tulee välillä, onneksi ei vielä arvokisoissa. :)

Fluidit on mielestäni ehkä yliarvostettuja. Kohtasin saman ongelman kuin sulla, eli etäisyydet olivat hankalia hahmottaa ja aiheutti peräti pahoinvointia kun teki pitkää treeniä. Nykyään käytän pelkät uimalasit, syvyydessäkin. Täytän ne vaan vedellä ennen lähtöä. Silleen näkee just sen mitä tarvitsee (Asikkalassakin), ja etäisyyden hahmottaminen pysyy suht vakiona.

- J

jome kirjoitti...

Niin kai niihin tottuis jos jaksais sinnikkäästi käyttää, mutta ainakaan altaassa en niitä nyt toistaiseksi käytä.

Maskia en kuitenkaan halua myöskään käyttää enää altaassa, että refleksi potkisi paremmin. Aiemmin olen pitänyt sitä ihan humpuukina, mutta nyt on tuntunut että fiilis on ihan eri maskilla ja ilman, erityisesti ilman lämppäreitä sukeltaessa.