maanantaina, heinäkuuta 05, 2004

Moraalisaarna

Tämä tapaus lienee lähipäivinä taas blogien vakioaiheita, mutta annanpa myös oman näkemykseni asiaan. Iltapäivälehdistö on kyllä siitä hieno media, että 95% blogien tilityksistä saavat kipinänsä niistä. No kuitenkin...

Iltasanomat kertoo kovasti tunteita herättäneestä pahoinpitelystä, jonka uhri lopulta kuoli. Tappelua oli kuulemma seuraamassa kymmeniä ihmisiä, eikä kukaan tehnyt mitään. On tietysti tiettyyn pisteeseen asti perusteltavissa, että ihminen ei mene fyysisesti tällaiseen tilanteeseen väliin. Riippuen voimasuhteista ja käytettävistä välineistä, voi siinä aiheuttaa enemmän vahinkoa kuin hyötyä ja vähintään asettaa oman terveytensä vaaraan. On kuitenkin anteeksiantamatonta mielenheikkoutta olla tekemättä MITÄÄN. Ei tarvitse olla 2-metrinen taistelulajien taitaja voidakseen auttaa tällaisessa tilanteessa. Keinoja on monia. Ensimmäinen askel on tietysti hälyttää viranomaiset paikalle, mutta poliisin paikalle saaminen voi tunnetusti kestää niin pitkään, että vahinko ehtii jo tapahtua. Toinen askel onkin saada väkivalta loppumaan. Turvallisen etäisyyden päästä huutelu, informoiminen poliisin hälyttämisestä jne. voivat auttaa. Kenties kännykän näkyvä heiluttelu ja väite valokuvan ottamisesta saa tekijät kiinnittämään huomion pois uhrista. Sitten vain juostaan kovaa. Pääasia että tehdään JOTAIN, heitellään vaikka kivillä jos ei käsiksi uskalla käydä. Tokihan pienet välienselvittelyt ja nujakat ovat melko "viattomia", eikä ehkä kannata mennä väliin jos pari juoppoa vähän läpsii toisiaan. Mutta jos uhri makaa maassa kahden ylivoimaisen tekijän potkiessa ja hakatessa yli "tarpeen", niin luulisi sen jotain ajatuksia herättävän.

Yhteiskuntammehan perustuu sanattomalle sopimukselle, jonka mukaan kaikki ovat suunnilleen ihmisiksi ja antavat toisten olla rauhassa niin kauan kuin tätä sopimusta ei heitä vastaan rikota. On tietysti olemassa lakeja ja muuta keinotekoista krääsää, mutta lopulta sopimus on jokaisen henkilökohtaisen moraalin varassa (paljonpa se puukotuksen uhria lohduttaa tietää, että tekijä toimi laittomasti). Syy miksi osa ihmisistä käyttäytyy täysin mielivaltaisesti on yksinkertaisesti se, että heidän annetaan. Tällaiset ihmiset erottautuvat sanattomasta sopimuksesta oman henkilökohtaisen hyötynsä tavoittelemiseksi ja samalla sanoutuvat irti oikeuksistaan yhteiskunnan suomiin etuihin. On jokaisen kansalaisen pyhä velvollisuus vastustaa tällaista käyttäytymistä ja tehdä selväksi, että emme suvaitse moista. Ihminen itsekkyydessään kyllä menee niin pitkälle kuin annetaan oman etunsa tavoittelemiseksi . Erilaisia moraalisäännöstäjä ja lakeja syntyy, koska kertakaikkiaan on kokonaisuuden kannalta tehokkainta, että suurin osa ihmisistä noudattaa jonkinlaista yhteistä sopimusta siitä miten pitkälle oman hyötynsä tavoittelussa saa mennä. Muuten yhteiselämä olisi kokolailla mahdotonta.

Sitäpaitsi kanssaihmisen auttaminen hengenhädässä on ihan lain mukaankin jokaisen velvollisuus. Vaikka kadulla tajuttomana makaava ihminen olisikin inhottava, haiseva pummi, joka todennäköisesti vain torkkuu humalaansa, on vähin velvollisuutesi katsoa että hän hengittää ja soittaa apua paikalle. Katseen kääntäminen inhon vallassa ja matkan jatkaminen on paitsi laitonta myös käsittämätöntä pikkusieluisuutta ja pelkuruutta.

Ja juu, myönnetään että itselläni on tällä alueella todella paljon parantamisen varaa, mutta lupaan yrittää jos tekin.

Ei kommentteja: