sunnuntaina, lokakuuta 14, 2007

Viimeinen syvyystreeni

Kävimme Kimmon kanssa sukeltamssa ja olettaisin että tämä on viimeinen syvyystreeni ennen kisoja. Lähtökohdat olivat vähän huonot, kun vapisin kylmästä jo kamoja autosta kantaessa. Mielestäni olin pukeutunut ihan lämpimästi, mutta kylmä keli yllätti silti. 6.5mm puku lämmitti kuitenkin kivasti kun sen kuivana vetäisi päälle.

Vetelin pari kevyttä FRC freeimmersionia ja pyysin sitten Kimmoa asettamaa köyden syvemmälle. Oli hyvä fiilis enkä halunnut että ehtii tulla kylmä. Köysi asetettiin 40 metriin ja lyhyen valmistautumisen jälkeen lähdin sukeltamaan. Muuten meni hyvin, mutta n. 30 metrissä tunsin että minulle on kehittymässä paha "hood sqeeze", eli huppu sulkee korvan ilmatiiviksi, jolloin ulkokorvaan muodostuu suljettu ilmatila ja siihen alkaa paineen kasvaessa koskea. Annoin pudota vielä vähän aikaa jotenkin omituisesti olettaen että se menisi ohi, mutta 35 metrissä oli pakko kääntyä.

Pieni palautus ja uudestaan matkaan. Haukkasin ilmaa korostetun rennosti, en likikään täyteen. Tulin pleitille, simuloin tagin poiminnan, lähdin ylös. Fiilistelin silmät kiinni ja nautiskelin tunteesta. Olipa kertakaikkiaan hauskaa!

Syvemmälle en sukeltanut koska alkoi tulla kylmä ja Kimmo halusi testailla uutta laajakulmalinssiään. Sen sijaan sukeltelin paljonkin fiilistelysukelluksia FRC:llä. En kyllä tiedä montaa nautinnollisempaa tunneta kuin pudotella vapaalla kallionseinämää seuraillen...

Hommasta jäi todella hyvä fiilis vaikka taaskaan syvyydet eivät mitään järkyttäviä olleet. Kunto ja lataus on nyt kohdallaan. Todella odotan sitä että pääsen Egyptiin kokeilemaan mihin kokonaisuus riittää.

Vielä viikko treeniä jäljellä ja olen suunnitellut sen about näin.

Ma kuivastatic+puntti
Ti Dynamic/räpyläuinti Hervannassa
Ke Pitkät dynat kalevassa
To Kuivastatic aamulla, Illalla Dynamic/räpyläuinti hervannassa
Pe Puntti
La Lepo
Su "TE-yritys" (Tampereen Ennätys) dynamicissa. Lasken viralliseksi TE:ksi 150m, joten se pitäisi rikkoa :)
Ma Lepo
Ti Matkaan!

TE-yritys on leikkimielinen tapa harjoittaa itseäni kisajännitystä varten. Hehkutan siis jo etukäteen mahdollisimman laajalti, että yritän sukeltaa yli 150m tulloin. Ehkä onnistun, ehkä en...Pointti on siinä että pääsen harjoittelemaan maksimin vetoa pienen paineen alla ja teen parhaani enkä heitä hösseliksi. TE siis määritellään "tampereella ennätyshetkellä asuvan henkilön tekemän pisin sukellus", eli mun tietääkseni Kallen 150m - korjatkaa jos olen väärässä :)

En tiedä vielä harjoitusmahdollisuuksista paikan päällä, mutta en aio tuhlata pahemmin aikaa ihmettelyyn, sillä pohja on kunnossa. Tähtään heti yli 50, kenties 60 metrin sukelluksiin ja katson miltä tuntuu. Kasvatan viikon mittaan sitten fiiliksen mukaan sen mikä järkevältä tuntuu. Varmaankin käytän sovelletusti Stepanekin "8 kysymystä" metodia, eli arvioin joka sukelluksen jälkeen seuraavat:

-Hypoksia - oliko sukellus hapen puolesta helppo vai tiukka
-Hyperkapnia - kuinka tiukille veti co2:n puolesta
-Lihaskunto - alkoiko hapottaa ja kuinka pahasti
-Paineentasaus -Sujuiko helposti vai oliko ongelmia
-Paineadaptaatio - Onko fiilis sukelluksen jälkeen hyvä, vai puristaako jostain, tuleeko verta?
-Psyyke - Miltä se tuntui, väkisin runttaamista vai kivaa?
-Varusteet - Onko varusteet asinamukaisessa kunnossa, painotus kohdillaan?
-Tekniikka - Paljonko meni aikaa jne


Jos kaikkiin vastaus on myönteinen, voi syvyyttä kasvattaa pari pykälää. Jos joku osa-alue tökkii joko sitä pyritään kehittämään tai sitten himmataan kisalähtöä kohti varmalle suoritusalueelle.

Ei kommentteja: